marți, 17 februarie 2009

Spiritul civic sau "a avea gonade din simtul datoriei"



Spiritul civic



Frica si ignoranta sufoca orice farama de civism. Avem manuale de educatie civica ce sunt studiate in clasa a 7-a,dar nu avem educatori civici. Civismul are la baza curajul, care la randul lui are la baza simtul nativ al acestuia si educatia ce ii asigura permanenta dezvoltare. Nu mai putem vorbi de o mutatie a spiritului civic la adultii de astazi. Sunt sanse mult prea mici ca acestia sa fie capabili de asa ceva. Vorbim despre schimbari in Romania, dar parerea mea e ca aceste schimbari se pot naste o data cu formarea viitoarelor constiinte ale celor care in prezent invata alfabetul.

Sa ne aducem aminte care sunt invataturile majoritatii parintilor pt copii in ceea ce priveste spiritul civic : “Ai grija,mama,vezi-ti de treaba ta,nu te baga daca se bate cineva, vino repede acasa”. Copiii sunt insamantati de mici cu aceasta teama. Mai tarziu,aceastea teama ii va face sa treaca indiferenti (indiferenti pe naiba, afectati sunt toti, dar joaca aceasta indiferenta din cauza marelui morcov in fund de a nu o pati) pe langa o femeie batuta cu salbaticie in plina strada (un exemplu printre multe altele). Si,fiind cinstiti, daca din scurtele tale calcule strategice constati ca esti depasit si numeric si in forta de adversari, civismul ar fi un act gratuit dar inutil : inca o victima a deficitarului sistem romanesc de siguranta publica. A sari in apararea cuiva ar trebui sa aiba o eficienta cat de cat. Pentru asta ar trebui ca organele abilitate de siguranta publica sa intervina prompt, tu fiind doar parghia prin care politia isi face treaba. Si ar mai trebui sa existe in mentalul colectiv constiinta faptului ca statul chiar face tot ceea ii sta in putinta pentru siguranta publica.

Toate acestea,plus o educatie corespunzatoare a copilului in spiritul solidaritatii si al curajului,asigurata de familie si scoala, ar naste spiritul civic in roman. Imi apare in minte acum imaginea unui tata spunandu-i fiului sau : ” Nu sta indiferent daca vreun coleg de-al tau este batut de batausul scolii,ajuta-l, dar cu marea grija de a nu deveni chiar tu un bataus”. Caci cunoastem si exemple de sfaturi paterne de genul : ” Nu ierta nimic! Arde-i daca te calca pe coada!”. Lucrurile sunt destul de complicate, de fine si de nuantate. Responsabilitatea parintelui, responsabilitatea statului (educatie si siguranta publica) si autodeterminarea trebuie sa conlucreze eficient intru nasterea spiritului civic romanesc.

Cazurile izolate precum cel al lui Marian Cozma sunt de esenta prea tare, aici spiritul civic a avut concentratie mare, fiind sacrificata o viata de om in numele sau. Ne trebuie cazuri mai “diluate” si mult mai dese, uniform raspandite pentru a rasari spiritul civic in tara aceasta unde bodyguarzii din licee stau cu frica elevilor “smecheri”, unde elevii “smecheri” fac ce vor din elevii “non-smecheri”, unde doar putini sunt barbati printre atatia masculi.


Ce putem schimba in Romania ?

Pe ideea “lucrurile sunt cum sunt pentru ca au fost cum au fost ceea ce le-a determinat sa fie cum sunt si vor fi cum vor fi pentru ca sunt cum sunt” pot sa spun,fara sa par pompos, ca n-as schimba nimic,sau mai bine spus, n-as schimba anumite aspecte. De fapt, problema nu e “ce as schimba eu la Romania” (fiecare visam sa dispara anumite bucatele din Romania si sa apara altele,asa,ca din senin) ci “cum este posibila o schimbare a Romaniei”.

Eu,ca individ si cetatean, pot spune, fara sa fac bravada ca incerc sa fiu in fiecare zi un romanash mai bun, si ca in mica mea arie de influenta las urma pasilor mei (am bun simt - imi folosesc bunul simt - vorbesc altora despre cat de ok e sa ai bun simt ; in opinia mea, pentru orice fel de schimbare (naturala) in Romania avem nevoie inainte de toate de inflorirea unui minim de bun simt in constiinta majoritatii romanilor ). Dar nu e nevoie sa mai spun ca EU de unul singur, chiar daca schimb CEVA sau pe CINEVA, nu schimb ROMANIA. E nevoie de oameni cu bun simt care sa schimbe atatea lucruri si atatia oameni incat sa poata acoperi un segment consistent din problemele Romaniei, segment de probleme rezolvate care de la un anumit nivel devine un mecanism ce functioneaza de la sine si rezolva probleme izolate. Deci, pana la urma Romania are o problema a numarului, a statisticii, a procentelor. Pur si simplu nu exista destui oameni,destula forta. Sa fim seriosi,e vorba de o tara, de un popor! E totusi un proiect de o insemnatate de care de multe ori nu ne dam seama! Sunt multi oameni adevarati in Romania,dar nu DESTUI! Intr-o societate democratica trebuie sa existe acel nivel stabil format din “destui”.

Nu mai traim in vremurile in care cei “putini dar buni” rasturnau deodata sistemul putrezit si inaltau o noua coloana vertebrala imperiului,statului,etc. Azi nu mai poti sa dai cu biciul ca sa rezolvi problemele si sa impui valori. Bunul simt, simtul civic, si simtul cultural nu se pot naste prin cezariana, pentru ca nici unul dintre ele nu este astazi vazut ca o situatie de maxima urgenta. Ele trebuie sa aiba un travaliu lent dar sigur in constiintele oamenilor. Noi,tinerii din ziua de azi? Stiu ca multi dintre noi suntem BUNI. Dar chiar ma depaseste intrebarea : “Oare suntem destui?”. Daca nu suntem destui pentru a vedea Romania schimbandu-se in timpul vietilor noastre, atunci putem pregati terenul pentru generatia urmatoare. Ce sa mai zic acum…Discutii despre Romania si schimbari sunt cu duiumul,nu ducem lipsa…tot ce ne mai ramane de facut : Mare grija la cum ne vom creste copiii!


Daca iti doresti sa schimbi ceva, ce faci in prezent pentru a schimba ceva in Romania?

Vreau o Romanie cu mai mult bun - simt, iar pentru asta vorbesc despre bun simt si despre implicatiile, efectele si modalitatile sale de cultivare tuturor prietenilor mei apropiati, cunoscutilor si necunoscutilor care sunt interesati sa asculte parerea mea vis-a-vis de asta si sa imi impartaseasca la schimb parerea lor.

Asta a fost o leapsa (cred) de la Dani : http://dezarmant.wordpress.com/

10 comentarii:

Ciresica cu numele de MaMeMiMoMu spunea...

Acum sincer! Cât crezi că o să ajute educaţia civică? Ai un profesor comunist, ai părinţi comunişti...per ansamblu trăieşti într-un mediu în care libertatea cam lipseşte. Ştiu cazuri în care o persoană s-a băgat între 2 bătăuşi şi s-a ales cu un cuţit în inimă. Omul ăla cu ce a greşit? A vrut să fie corect şi să ajute. Şi frica oamenilor - de multe ori interpretată ca indiferenţă- se traduce în: băi!nu mă bag că scoate unu din ăia cuţitul şi îl bagă în mine şi acolo rămân.
Uită-te la filmul: Pay It Forward [http://www.youtube.com/watch?v=CwHcS-XoYbc]. Prezintă, într-un fel sau altul ceea ce vrei să spui tu...
Doar că finalul este fix ceea ce spuneam eu: a ajutat pe cineva şi a fost ucis pentru asta

Nu Stiu Nimic spunea...

Pai eu ce spun aici (mereu te arunci, citeste cu atentie )? Nu avem profesori si parinti competenti pentru a educa junii dpdv civic! Daca am avea, ar ajuta, trust me!

doi la mana : fa diferenta intre doi batausi si o persoana agresata in imposibilitate de aparare. E cel mai neindicat lucru sa te bagi intre 2 "bagabonti" care isi regleaza conturile. Nu numai daca ai simt civic,dar si instinct de autoconservare, stai naibii deoparte si suni cat poti de repede la garda :D

Simtul civic are si un aspect utilitarist, nu e numai reactia "omului bun la suflet". Aici nu e vorba de "suflet bun", e vorba de datorie. Daca ai suflet bun ajuti un om amarat sa isi gaseasca ceva de munca sau ii dai o ciorba. Simtul civic e o datorie morala. Cand datoria morala devine una cu fiinta putem vorbi chiar de constiinta eroica.

Am vazut si eu "pay it forward". Foarte bine ca a murit, altfel nu mai avea nici o valoare filmul. Acolo e vorba de sacrificiu, nu de simt civic.

Ciresica cu numele de MaMeMiMoMu spunea...

Credeam că te-ai obişnuit deja să mă vezi cum mă arunc cu capul înainte.
Deci! Să o luăm băbeşte!
-"vorbim despre schimbari in Romania, dar parerea mea e ca aceste schimbari se pot naste o data cu formarea viitoarelor constiinte ale celor care in prezent invata alfabetul."- te-ai contrazis de la bun început: cum să apară aceste conştiinţe dacă modul de educare al copiilor nu este cel potrivit? Crezi că îi păleşte un meteorit care să le deschidă ochii? Eu nu cred.
- "Sa ne aducem aminte care sunt invataturile majoritatii parintilor pt copii in ceea ce priveste spiritul civic : “Ai grija,mama,vezi-ti de treaba ta,nu te baga daca se bate cineva, vino repede acasa”. Copiii sunt insamantati de mici cu aceasta teama.": Eu una am fost educată de mică aşa. Şi am avut mare noroc. Hai să îţi zic şi de ce. La 18 ani m-a atacat o ţigancă, am fugit şi am chemat poliţia- la percheziţie au găsit un briceag asupra ei. Ce se întâmpla care ţipam sau încercam să mă apăr? Nu vreau să ştiu.
- "A sari in apararea cuiva ar trebui sa aiba o eficienta cat de cat."- aici ai perfectă dreptate, dar ia gândeşte-te cât crezi că o să poţi apăra persoana aia?- ştiu este formulat foarte urât, dar ăsta este adevărul. Persoanele care se lasă bătute sunt slabe din fire. Ştiu femei bătute de bărbaţii lor care acum trăiesc pe picioarele lor, departe de bătăile şi injuriile zilnice.
-"tu fiind doar parghia prin care politia isi face treaba"- scuză-mă că îţi spun, dar nu există la noi poliţie. Ci nişte indivizi în uniforme şi cu nasul pe sus.În America un tip a fost bătut pentru că a opus rezistenţă la arestare, în România un şmecheraş cu maşină tare a scuipat între ochi un poliţist care vroia să îi dea amendă că avea 120 la oră.
-"Toate acestea,plus o educatie corespunzatoare a copilului in spiritul solidaritatii si a curajului,asigurata de familie si scoala, ar naste spiritul civic in roman." ca să îi oferi copilului o educaţie de acest gen trebuie ca societatea să fie dezvoltată din punct de vedere al mentalului- şi la noi chiar nu este cazul. Mai avem până să scăpăm de prejudecăţile comuniste.
-"Ne trebuie cazuri mai “diluate” si mult mai dese, uniform raspandite pentru a rasari spiritul civic in tara aceasta unde bodyguarzii din licee stau cu frica elevilor “smecheri”, unde elevii “smecheri” fac ce vor din elevii “non-smecheri”, unde doar putini sunt barbati printre atatia masculi." ai uitat să spui de "minunaţii" bodyguarzi care se iau, la rândul lor, de elevii mai puţin "cul"- păţită :))
- "in Romania avem nevoie inainte de toate de inflorirea unui minim de bun simt in constiinta majoritatii romanilor" WORD!
-"Dar nu e nevoie sa mai spun ca EU de unul singur, chiar daca schimb CEVA sau pe CINEVA, nu schimb ROMANIA."- este fizic imposibil ca o singură persoană să schimbe o ţară sau mentalitatea ei- asta doar în cazul în care nu eşti Bin LADEN. Eşti?!
-"E nevoie de oameni cu bun simt care sa schimbe atatea lucruri si atatia oameni incat sa poata acoperi un segment consistent din problemele Romaniei, segment de probleme rezolvate care de la un anumit nivel devine un mecanism ce functioneaza de la sine si rezolva probleme izolate."- o să existe astfel de oameni în momentul în care se vor schimba legile- să o luăm de la 0, să nu mai avem cazuri în care bătrâni care mor prin spitale din care mârlăniei medicilor şi tot aşa. Trebuie să schimbi mentalitatea unui popor ca să existe "spiritul civic"
-"Mare grija la cum ne vom creste copiii!"- a se traduce: nu faceţi greşelile pe care le-au făcut părinţii voştri.
The end! Nah! Că am citit tot...şi cu o foarte mare atenţie. :D

Nu Stiu Nimic spunea...

Bin Laden ?

Nu Stiu Nimic spunea...

mira-m-as ca ai citit tot si cu atentie. "cum să apară aceste conştiinţe dacă modul de educare al copiilor nu este cel potrivit?" NOI avem posibilitatea sa fim cei care ii educa. Pe ei si pe copiii care nu s-au nascut inca. Si as mai avea alte explicatii la chestiile pe care le-ai scris,dar mi-e lene...incep sa cred ca iti pui false probleme. sau ca ai atention disorder syndrome.

Ciresica cu numele de MaMeMiMoMu spunea...

OOOHHH C'mon! Nu mai ştii de glumă?
Eu doar mi-am spus punctul de vedere. Şi da. Probabil că îmi pun false probleme, dar după cum am mai spus-o şi o repet: este strict punctul meu de vedere...este ceea ce cred- nu ar fi corect din partea ta să începi să îmi acorzi nişte "definiţii" ale modului meu de gândire...tu crezi într-o lume mai bună în viitor, eu nu.Tu crezi că putem schimba mentalităţile o dată cu noile generaţii, eu nu...sunt doar păreri contradictorii... şi nu "atention disorder syndrome"

Nu Stiu Nimic spunea...

nu sunt pareri contradictorii :))) sunt pareri care nu au legatura una cu cealalta! parerea ta e raportata la o problema care nu se regaseste in ceea ce discutam. eu vorbeam de " ce putem face" avand in vedere " ce se intampla" si tu ai ca parere proprie (?) niste evidente regasite in " ceea ce se intampla" numind-o contradictorie. n-am spus ca ce ai spus tu nu e e adevarat (cum as putea atata timp cat si eu am spus acelasi lucru ), doar ca e logica facuta praf si pulbere in ceea ce spui. ufff...nu stiu cum sa iti explic. uite,sa zicem ipotetic ca eu as spune : "Cerul e albastru! Cred ca ar arata frumos daca ar fi verde!" iar tu vii si spui "Te contrazic! Cerul nu e verde! E albastru!" . acum intelegi? doamne fereste,n-am nik cu tine, doar ca tre sa fii un pic mai atenta la context ca sa ne putem intelege si,cine stie, poate facem un schimb real de opinii.

Ciresica cu numele de MaMeMiMoMu spunea...

Ştiam eu că nu trebuie să dorm la orele de logică din liceu :))

Nu Stiu Nimic spunea...

nici eu nu prea am dat pe la orele de logica in liceu :)) dar n-are a face asa mult,trebuie doar :

sa fii mai atenta

sa respecti regulile de comunicare (pe astea le stii )

printre care

cea mai importanta e sa ai ceva de spus pe bune si sa nu te angrenezi in detalii nesemnificative, sa aiba relevanta ceea ce spui.

in rest

sa ai o seara frumoasa!

Anonim spunea...

da tu ce pana mea raspunzi unor asemena comentarii care s-au detatsat de muuuult de problematica reala atinsa de tine? e frumos totusi,te lupti cu morile de vant